Kuulutetun kuoleman kronikka

Toinen romaanini, 2011
by Gabriel Garcia Marquez | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9510111708 Global Overview for this book
Registered by JHulkko of Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 8/16/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by JHulkko from Nokia, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, August 13, 2013
"Pienessä kylässä Karibian rannikolla vietetään riehakasta hääjuhlaa. Ylhäinen muukalainen on ottanut vaimokseen vähävaraisen perheen nuorimman tyttären. Mutta jo kesken hääyön morsian palautetaan vanhempiensa kotiin - hän ei ollutkaan koskematon. Morsiamen veljet lähtevät tavoittamaan miestä, jonka nimen sisar ilmoittaa. Eikä kylässä ole yhtään ihmistä, joka haluaisi puuttua asioiden kulkuun, estää kuulutetun kuoleman täytäntöönpanoa.

Tunnetun kolumbialaisen kertojan uusi romaani on julma, hellä ja salaperäinen tarina suuresta rakkaudesta, kunniasta ja kostosta.

Kuulutetun kuoleman kronikka vahvistaa Garcia Marquezin asemaa maanosansa luetuimpana kirjailijana. Teos ilmesty keväällä 1981 Meksikossa 1,5 miljoonan kappaleen painoksena, joka on suurin espanjankielisen kaunokirjallisuuden historiassa."

1982, WSOY. Suom. Matti Brotherus.

Journal Entry 2 by JHulkko at By Post, By Mail/Post/Courier -- Controlled Releases on Tuesday, August 13, 2013

Released 7 yrs ago (8/13/2013 UTC) at By Post, By Mail/Post/Courier -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähtee 100+100 -arvonnan voittajalle. Nimeän usein tämän kirjan lempikirjakseni, jos pitää valita vain yksi.

Tällaisia mietin kirjasta nyt sen luettuani:

Kuten arvonnassa kerroin, nimeän usein Kuulutetun kuoleman kronikan lempikirjakseni, jos on pakko sanoa vain yksi.

Luin kirjan nyt pitkästä aikaa uudelleen maistellen sitä, vieläkö tämä on mielestäni paras lukemani kirja. Vastaus on kyllä ja vastaus on ei.

Kirjathan luetaan ajassa ja paikassa, ja oma elämäntilanne vaikuttaa aina lukukokemukseen. Ostin tämän kirjan 15.7.1988 eli 19-vuotiaana Helsingistä. Tapasin teinivuosina matkata pari kertaa vuodessa ostamaan pokkareita suuresta maailmasta, Helsingin Akateemisesta. Noilta ajoilta hyllyssäni on muitakin pokkarilukukokemuksia, jotka kipuavat vieläkin lähelle kärkikymppiäni, kuten John Irvingin Garpin maailma ja Edgar Lee Mastersin Spoon River angologia.

Ehkä osa kirjan viehätystä tuolloin oli yksinkertaisesti se, etten ollut lukenut vielä kovin paljon. En ollut lukenut koskaan mitään tämänkaltaista.

Suurempi osa innostusta on silti ehdottomasti kirjan rakenne. Se on mielestäni nerokas - eikä vain siksi, että murhaaja kerrotaan ensimmäisessä virkkeessä (ratkaisu, jota on Garcia Marquezin jälkeen käyttänyt moni muukin kirjailija). Jokainen yksityiskohta on tärkeä, kaikelle on rakennettu merkitys, kirjassa ei ole mitään turhaa. En tiedä tämän kirjan rakennetta päihittänyttä.

On kuitenkin pakko todeta, että olen sittemmin lukenut monta paljon enemmän tunteisiin vetoavaa kirjaa kuin tämä. Tämän kirjan tunnelma on lähinnä piinaava. Karibian valo on valkoinen ja polttava, lukeminen ahdistaa ja kiehtoo.

Kirjassa on yksi, pieni juonellinen ratkaisu, joka vetää minulta jalat alta joka kerta, kun luen sen. En halua paljastaa, mikä se on, koska se spoilaisi kovasti, mutta se kerrotaan sivun 88 viimeisessä virkkeessä.

Aloin miettiä, pitäisikö minun tämän lukukerran perusteella keksiä jokin toinen kirja vastaukseksi kysymykseen parhaasta lukemastani kirjasta (sitä kysytään lähes jokaisessa haastattelussa). Taas vastaus on kyllä ja ei.

Toinen vakiovastaukseni tuohon kysymykseeni on Astrid Lindgrenin Veljeni Leijonamieli. Ehkä nämä kaksi kirjaa muodostavat yhdessä oikean vastauksen: Leijonamielen suru, seikkailut ja leiritulet ja Kronikan kellontarkka rakenne, yksinäisyys ja syvä ihmisyyden ymmärrys.

--

Piikulle ja muille kirjan lukijoille haluan kuitenkin sanoa sen, että ymmärrän täysin, jos ette ole kirjasta yhtä vaikuttuneita kuin minä. Luen mieluusti myös muunlaisia mielipiteitä kirjasta :)

Hyvää matkaa!

--

Kiitos, Piiku, kun jaoit lukukokemuksesi! Ilahduin.

Journal Entry 3 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, August 19, 2013
Ahaa, olisi ehkä pitänyt arvata että klassikkohan sieltä tulee. En olekaan tätä lukenut aiemmin, taitaa olla melko helppolukuista Márquezia, arvelen... Aina vähän jännittää tarttua toisen kovasti suosittelemaan kirjaan, mutta ainakin takakannen kuvauksen perusteella arvelen kyllä pitäväni tästä tarinasta.

Paljon kiitoksia JHulkolle!

Journal Entry 4 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, August 25, 2014
Márquez oli oikeassa: hyvä kirjallisuus voi olla populaaria. Yllätyin siitä miten helppolukuinen ja mukaansa tempaava tarina tämä oli. Pidin kovasti. Kiitos JHulkko kun tutustutit minut tähän kirjaan, nautin myös sinun journal entrystäsi :)

Kirja ei ole tällä hetkellä kenenkään suomalaisen toivelistalla, mutta en raatsi vapauttaa sitä villisti. Jätän sen hyllyyni odottamaan seuraavaa miittiä, eiköhän sieltä löydy lukija tälle.

Journal Entry 5 by wingpippiswing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, November 16, 2014
No löysihän se uuden lukijan miitistä. Olen ottanut itselleni "tutustu klassikoihin"-projektin sen kummemmin määrittelemättä tarkoitetaanko klassikolla kirjailijaa vaiko itse kirjaa. Sadan vuoden yksinäisyys tuntui vain väsyttävän typerältä sukusaagalta, mutta koska jääräpäisesti haluan ymmärtää Gabon suuruuden, en voinut jättää tätä kirjaa miittipöytään.

Journal Entry 6 by wingpippiswing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, October 28, 2020
Vaikka sivut olivat paksuja ja teksti helposti luettavaa, en vaan solahtanut tarinan maailmaan sisälle. Rivit eivät muuttuneet eläviksi eikä tarina aiheuttanut tunnevaihteluja. Ehkä klassikot ovat kuin iskelmä: jätän suosiolla rauhaan, enkä odota koskaan olevani tarpeeksi vanha niille... Onneksi kirjalle on jo tiedossa uusi lukija!

Journal Entry 7 by wingpippiswing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, October 28, 2020

Released 1 mo ago (10/29/2020 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Matkaan kohti uutta lukijaa!

Journal Entry 8 by ruzena at Mäntyharju, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Friday, October 30, 2020
Oho! Katsoin vain pippiksen TBR-hyllyn (kun se käski) ja valitsin sieltä tämän kirjan. Mutta nyt näen, että tällähän on mielenkiintoinen JE-historia. Ja erimieliset kommentit ovat aina parasta mitä tiedän. Kiitos, pippis ja muut!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.